Irányításirendszer-tanúsítás
Oktatás
Nemzetközi tanúsító szervezetünk kiemelt alternatívát kínál irányításirendszer- tanúsítás, valamint a csatlakozó oktatások, képzések piacán

ISO 14001

Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR)

Az ISO 14000 egy környezetvédelmi szabványsorozat, melyet a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) dolgozott ki, és tett közzé. Az ISO 14000 szabványsorozat iránymutatást ad azon szervezetek számára, ahol szükséges a környezetirányítási rendszer fenntartása és javítása.

Az ISO 14000 szabványsorozat legfontosabb szabványa az ISO 14001 meghatározza a környezetirányítási rendszer (EMS) követelményeit úgy a kis, mint a nagy szervezetek részére. Az EMS egy rendszerszemléletű megközelítés a szervezeten belüli környezeti problémák kezelésére. Az ISO 14001 szabvány alapján lehetséges a környezetirányítási rendszer Plan-Do-Check-Review ciklus alapján történő javítása.

A Plan foglalkozik a ciklus kezdeti szakaszában a szervezet környezetirányítási rendszer folyamatainak az ISO 14001 szabványnak megfelelő tervezésével. A Check az ellenőrző és  hibajavító ciklus. A Do az ISO 14001 végrehajtó és működtető ciklusa. A Review az összes folyamatra kiterjedő, a szervezet felső vezetése által végrehajtott felülvizsgálati ciklus. A teljes (Plan-Do-Check-Review) folyamat egy folyamatos körforgást jelent, melynek célja a rendszer állandó felügyelete és javítása.

A folyamat a szervezet méretétől függően hosszabb időt vehet igénybe. Ha egy szervezet már rendelkezik ISO 9001-es minőségirányítási tanúsítvánnyal, az ISO 14001 szerinti rendszer bevezetése rövidebb idő alatt lehetséges. Ha egy szervezet teljesíti a szabvány feltételeit, akkor akár tanúsíttathatja egy harmadik fél által (tanúsító szervezet), vagy önállóan is kijelentik a megfelelőséget. A szervezet ISO 14001 szabvány szerinti környezetirányítási rendszerének harmadik fél által végzett tanúsítása a garancia a rendszer széleskörű és kölcsönös elismerésének.

A nemzetközi környezetirányítási szabványok kiadásával kapcsolatos feladatok az ISO Technikai Bizottság (TC 207) hatáskörébe tartoznak.

Eupont Cert Kft. © 2011. | www.eupontcert.eu