Irányításirendszer-tanúsítás
Oktatás
Nemzetközi tanúsító szervezetünk kiemelt alternatívát kínál irányításirendszer- tanúsítás, valamint a csatlakozó oktatások, képzések piacán

HACCP

Hazard Analysis and Critical Control Points - veszélyelemzés és kritikus ellenőrzőpontok

A HACCP-rendszer célja az élelmiszer-biztonság elérése.

A HACCP egy élelmiszerbiztonsági és gyógyszerészeti biztonsági rendszer, amely a fizikai, kémiai és biológiai veszélyek megelőzésének eszköze. Célja nem a késztermék ellenőrzése. A HACCP-t túlnyomórészt az élelmiszeriparban alkalmazzák, hogy felmérjék a potenciális élelmiszerbiztonsági veszélyeket, valamint, hogy intézkedéseket hozzanak ezen kockázatok csökkentésére. A rendszer a gyártás és előkészítés valamennyi fázisára kiterjed, beleértve a csomagolást, szállítást, stb.

Az USA jogszabályai több élelmiszerterméknél előírják a HACCP kötelező alkalmazását.

A HACCP nemzetközileg elismert rendszer, mely egyesíti a hagyományos vizsgálati módszereket és a modern, tudományos alapokon nyugvó, élelmiszerbiztonsági rendszereket. Kockázatelemzésen alapul. A HACCP-alapú tervezés mind az ipar, mind a kormányzati szervek részére fontos, mivel előírja a biztonságos élelmiszer-termelési gyakorlatot, illetve ennek ellenőrzését.

A HACCP-t egyre gyakrabban alkalmazzák más, az élelmiszeripartól eltérő más ágazatokban is, mint például a kozmetikumokat előállító üzemekben és a gyógyszeriparban. A rendszer a hagyományos termék-, illetve minőségellenőrzési módszerekkel ellentétben arra törekszik, hogy szabályozza a termékek gyártásának biztonságos feltételeit.

Eupont Cert Kft. © 2011. | www.eupontcert.eu